sağlık hizmeti
1. Çocuğun/gencin kendisinin beklentileri/istekleri
- Melek okulda daha çok özgüvenli olmak istiyor.
- Ayten okulda bir kız arkadaşının olmasını istiyor.
- Yusuf bu yıl okulun futbol takımında oynamak istiyor.
- Âdem kuaför olmak istiyor.
- Eren, öğretmeninin okulda kendisine daha iyi davranmasını ister.
- Ahmet artık okulda kendisiyle alay edilmesini istemiyor.
2. Mevcut Tanı
- Hitit Üniversitesi Çocuk Psikiyatrisi Hekimi tarafından 23 Mart 2022 tarihinde verilen tanı: F84 Yaygın gelişimsel bozukluk şüphesi
- Dr. Mehmet Bey tarafından 12 Şubat 202 tarihinde verilen tanı): Gelişimsel gecikme
- Okul rehberlik servisi bulgularına göre ise F81.0 Özel okuma bozukluğu teşhisi konuldu.
- Anne ve babasına göre Mira’da serebral palsi var, bu yüzden bağımsız olarak hareket edebilmesi için iki bacağının ortezler ile özel desteğe ihtiyacı var. Ebeveyn ve okul Mira’ya mümkün olan en iyi desteği sunmak için çaba gösteriyor.
- Kenan’ın hiperaktivite bozukluğu var ve (günde yarım tablet) ritalin kullanıyor.
- Dr. Engin’in bulgularına göre H44 Göz küresi bozuklukları, F83.7 Özel gelişimsel bozukluklar karma tip.
- Ebeveynleri Alp’in okulda diğer çocuklarla “anlaşıp anlaşamayacağı” konusunda endişe duyuyorlar.
- Eğitsel teşhis: RAM tarafından 23 Mart 2020’de yapılan değerlendirmeye göre: Özel Öğrenme Güçlüğü.
- 2016 yılında Volkan’a Dr. Berat Bey tarafından serebral palsi ve yutma güçlüğü de dahil olmak üzere çok sayıda gelişimsel bozukluk (spastik tetraparezi) teşhisi konuldu. Volkan bağımsız yemek yiyebilmek için desteğe ihtiyaç duyuyor. Volkan’ın ailesi yemek yeme konusunda daha bağımsız olmasını istiyor. Çünkü Volkan’ın evde başka kardeşleri de var ve bağımsız yemek yemesi birlikte vakit geçirmelerini kolaylaştıracaktır.
- Erol'a Otizm Spektrum Bozukluğu teşhisi kondu. Aile hekimi Dr. Burhan Bey’e göre, “sınıf ortamında akranları ile kaynaşması ve genel eğitim sistemi içinde sosyal etkileşiminin ilerlemesi için okul tarafından destekler sunulmalı.”
3. Ebeveynlerin beklentileri/sağlık kaygıları
- Orhan’ın ebeveyni, oğullarıyla ilgili aşırı stres yaşadıklarını ve günlük yaşamdaki zorluklarını ifade ettiler. Orhan’ın kendisi de (ebeveynlerin ifadelerine göre) evde intihar etme düşüncesi, korkuları ve özgüveninin düşük olduğunu belirtti.
- Selin'in annesi, kızının sık sık mide ve baş ağrılarından şikâyet etmesi ve bu nedenle okula gitmek istememesi nedeniyle okuldan destek istiyor. Selin’in annesi, kızının okuldaki aşırı yük ve ödevler nedeniyle bunalmış olduğundan şüpheleniyor.
- Esra’nın annesine göre Esra, fiziksel yetersizliklerden ve okulda sıkılmaktan şikâyet ediyor. Bir anne olarak, kızı için okul hayatında mümkün olan en iyi desteği istiyor.
- Kadir’in ailesi, kendilerini evde oğulları Kadir ile sıkılmış olarak tanımlıyorlar. Yapması gereken her ödev, ailesi için büyük bir problem oluşturuyor ve ödevlerin yapılması ve oldukça zaman alıyor. Kadir’in ödev yapması için başında muhakkak bir yetişkinin olması gerekiyor. Kadir’in annesi, oğlunun küçük görevleri bağımsız olarak yapabileceğini ve okul sayesinde gerçekleştireceği becerileri evde de uygulamayabilmesini (genelleyebilmesini) umut ediyor.
- Ebeveyn endişeleri: Türkçe dil bilgisini geliştirmek- okuma becerilerini geliştirmek- oğullarının okulun son günlerine katılımı.
- Ebeveynlerin endişeleri: Çocuklarının bütünleştirici eğitimi- temel destek- pratik alanlarda destek- ve okulda kızlarının öz bakımı.
- Ebeveyn ve okul endişeleri: Berat’ın 3. sınıfta derse katılımı nasıl sağlanabilir? Öğretmenler Berat’ı mümkün olan en iyi şekilde desteklemek için ne yapabilir?
- Anne ve babasına göre Mira'nın serebral palsisi var, bu yüzden bağımsız hareket edebilmesi için bacaklarına destek veren yardımcı araçlara ihtiyacı var. Ebeveynler ve okul mümkün olan en iyi destek önlemlerini arıyor.
- Ebeveynler, okulda oğulları Rauf’un dersleri daha iyi takip etmesini ve öğrenmede ilerleme kaydetmesini ve okulun bunu desteklemesini istiyor.
- Ebeveynleri, Levent’in daha iyi öğrenebilmesi için çok uğraşıyorlar. Geçen yıl daha iyi bir eğitim süreci geçirmiş olmasına rağmen, 1. sınıfın eğitim içeriğini kavramada ve gerekli becerileri edinmede büyük zorluklar yaşadığını ve artık bu durum giderek çok ciddi düzeye ulaştığını fark etmeye başladıklarını söylüyorlar. Oğullarının yaşantısının olumlu ilerleyemeyeceği konusunda çok endişeliler.
- Ebeveynlere göre (tercüman yardımıyla), kızları Arzu, Suriye'den yaptıkları iltica ile bağlantılı olarak travma geçirdi. Acilen yardım istiyorlar.
- Devrim’in ailesi, oğullarının uygun bir eğitim almasını ve sosyal açıdan kaynaşmasını istiyor.
- Ailesi, kızları Serap’ın sınıfa ve öğrenme sürecine dahil olabilmesini istiyor. Okulun ve öğretmenin, kızlarının davranışları üzerindeki etkisinin genel olarak olumlu olduğunu düşünüyorlar. Yani, Serap okula gitmekten hoşlanıyor ve arkadaş edinmekten mutlu oluyor olmalı.
- Ailesi, Demir’in bir tür obsesif-kompulsif bozukluk, daha doğrusu bir düzen takıntısı geliştirebileceğinden veya zaten geliştirmiş olmasından endişe ediyor. Babası, bu davranışın anaokuluna alışmasını zorlaştıracağından endişhe ediyor, çünkü oğullarında görülen bu düzen ihtiyacı genellikle akranlarıyla oynamasını zorlaştırıyor.
- Ebeveynler konulan tanıyı “Travma Sonrası Stres Bozukluğu” olarak bildirdiler. Ancak tanının kimin tarafından ve ne zaman yapıldığını hatırlamadılar. Yıllar önce Erol, büyük babasının kaza sonucu ölümüne şahit olmuş. O zamandan beri okulda zor zamanlar geçiriyor. Bu konuda destek istiyorlar.
- Jale’nin ailesi, birçok derste eksikleri olmasına rağmen Jale’nin sınıfı geçmesi arzu ediyor. Kızlarının okulda sosyalleşmesi ve arkadaşları olmasını istiyorlar. Bu nedenle ebeveynler, Jale’nin sağlık nedenleriyle gelmediği zamanlarda bile sınıfla birlikte eğitim almasın istiyor. Ebeveynler bunun nasıl olacağını gerçekten bilmediklerini söylüyorlar.
4. Okuldan beklentiler/sağlık hizmetleri
- Okula göre, Asya okulda yemek yemeyi reddediyor ve okuldaki yemekler yüzünden tat alma duyusunun değiştiğini söylüyor. Okul, Asya’nın akademik gelişimi ve kariyer fırsatları ile yakından ilgileniyor.
- Okul, Poyraz ve ailesi için destek seçenekleri hakkında karar vermek istiyor. Poyraz’ın okuldaki öğrenimini ve psiko-duygusal sağlığını geliştirecek desteğe ihtiyaç olduğu belirtilmektedir.
- Okulun kaygıları: Çocuğun gelişim düzeyini göstermek- çocuğun olanaklarını- ekonomik özgürlüğünü eline alabilmesi
- Ebeveyn ve okul endişeleri: Berat’ın 3. sınıfta sınıfa katılımı nasıl sağlanabilir? Eğitimciler Berat’ı mümkün olan en iyi şekilde desteklemek için ne yapabilir?
- Okulda öğretmenlere göre, Levent’in dikkat süresi oldukça kısa ve dürtülerini kontrol etmekte zorlanıyor. Öğretmenlerin aldığı önlemlere rağmen sınıf ortamında çok zorlayıcı bir öğrenci olan Levent, ders sırasında diğer öğrencileri de olumsuz etkiliyor. Dikkat eksikliği olan Levent, kısa bir süre için bile yerinde hareketsiz bir biçimde beklemiyor ve başlamış olduğu etkinlikleri sürekli olarak değiştiriyor. Okulu, sınıf arkadaşlarıyla ilişkilerden, tehlikeli durumlardaki dikkatsizliklerinden, sosyal kuralları göz ardı etmesinden, öğrenmede yaşadığı sorunlardan ve oldukça sakar davranmasından endişe duyuyor. İşitsel ve görsel alanlarda yaşadığı yetersizlikler nedeniyle Levent kendisi ile doğrudan konuşulduğunda bile genellikle tepki vermiyor, fiziksel temaslardan kaçıyor ve sürekli olarak duygusal uyaranlara ihtiyaç duyuyor. Günlük yaşantısından farklı olarak karşılaştığı durumlar hakkında yöneltilen sorulara cevap vermiyor.
- Sınıf öğretmeni, Poyraz’ın derste verdiği yönergeleri yerine getirmemesinden dolayı endişe duyuyor.
- Sahra'nın sınıf öğretmeni Hacer Hanım, bir toplantıda meslektaşlarına ve okul idaresine Sahra’nın kendisine taciz edildiği iddiasıyla ilgili görüşlerinden bahsetmiştir. Ancak ailesinin bu konuda bir endişesi yok.
- 24 haftalıkken erken doğum ile dünyaya gelen Vildan, zor bir yenidoğan dönemi geçirdi. Gazi Üniversitesi Çocuk Hastalıkları kliniğinin bulgularına göre mikrosefali, kas hastalıkları ve ciddi psikomotor gelişimsel gecikmeler görülebilir. Aile Vildan için mümkün olan en iyi eğitim desteğini istiyor.